ماهنامه فرهنگی، اجتماعی سرمشق
ماهنامه فرهنگی، اجتماعی
سال سوم :: شماره بیست و چهار :: اَمرداد ۱۳۹۷
ماهنامه فرهنگی، اجتماعی سرمشق
[سرمشق]
کاغذ امید

اسارت، آن‌گونه که برای اسرای ایرانی در جنگ با رژیم عراق اتفاق افتاده، تنها در محاصره قرار دادن فیزیکی اسرا نبود. دشمن عراقی به هر طریق ممکن در تلاش بود ضمن محرومیت اسیر از آزادی جسم، روح او را نیز به اسارت بگیرد. برای رسیدن به این منظور، ترفندهای زیادی را به کار گرفت که یکی از آن‌ها محروم کردن اسرا از تبادل اطلاعات میان آن‌ها و خانواده‌هایشان بود.

موضوع این مقاله پرداختن به مقوله «نامه» در اردوگاه‌های اسرای ایرانی در عراق است.

‌‌ مکاتبه اسیر با خانواده خود، از دیدگاه قوانین بین‌المللی

طبق قرارداد بین‌المللی ژنو که در آن حقوق اسرای جنگی ...

[ادبیات]
شاهتُرابی؛ داستان‌نویس و منتقد ادبی افغانستانی

سیدمرتضی حسینی شاهتُرابی؛ دانش‌آموخته دکتری تاریخ تمدن اسلامی است، داستان‌نویس و منتقد ادبی است که مقالات پژوهشی فراوانی از او در مجله‌های علمی-پژوهشی به چاپ رسیده است. وی معاون آموزش کانون ادبی کلمه (افغانستان)، داور جشنواره‌های داستانی ازجمله چهارمین کنگره واژه‌های تشنه، نخستین جشنواره داستان کلمه، دبیر علمی نخستین جشنواره ادبی-سراسری شهرزاد و سیمرغ نیز هست.

شاهترابی درباره خود می‌گوید: «یک روز سرد زمستانی از سال ۱۳۵۶ در محله‎ای از محله‎های شمال غرب کابل، در خانواده‎ای کارمند متولد شدم. هنوز کودک بودم که ناخواسته همراه پدر و مادر از وطن مهاجر شدم. داستان و نقد داستان می‎نویسم و خوشی‎ها و ...

[تئاتر]
روشن نگه داشتن چراغ تئاتر به دشواری و از سر عشق

فرشته وزیری نسب متولد ۱۳۳۸ و اهل کرمان است. او مدرک کارشناسی ارشد ادبیات انگلیسی خود را در ایران می‌گیرد و در همین رشته در دانشگاه به تدریس می‌پردازد. در سال ۱۳۸۰ به آلمان مهاجرت می‌کند و در دانشگاه یوهان ولفگانگ گوته فرانکفورت از رساله دکترای خود با نام «منطق محورزدایی در آثار نمایشی ساموئل بکت، تام استوپارد و کریل چرچیل» دفاع می‌کند و بعد از آن مدتی در همین دانشگاه واحد نمایش معاصر انگلیس را تدریس می‌کند. وزیری نسب از سال ۱۳۵۷ بازیگری تئاتر را در دانشگاه شیراز آغاز کرد و تا امروز فعالیت در این زمینه را رها ...

[تاریخ]
جنایت پلیس جنوب در شهربابک

سرکار خانم زهرا حسینی موسی از بانوان فرهیخته و پرتلاش استان کرمان در حوزۀ تحقیق و پژوهش است که تاکنون چندین اثر ارزشمند از ایشان منتشر گردیده است، از جمله: «شهربابک سرزمین فیروزه» که در سال ۱۳۸۰ ش. با مقدمۀ جامع و ارزندۀ زنده یاد دکتر باستانی پاریزی توسط انتشارات کرمان‌شناسی منتشر و تا کنون چهار مرتبه تجدید چاپ شده است. «فرهنگ واژگان و کنایات شهربابک» (۱۳۸۴)، «شهربابک در آیینه اسناد» (۱۳۹۱)، «چهره‌های علمی شهر بابک» (سال۱۳۹۴) «بومی سرودهای شهربابک» (۱۳۹۶) و «نقش زن در جامعه شهربابک» را نیز در دست مطالعه و تدوین دارد.

اهمیت و ارزش کار این بانوی ...

[جامعه ]
برای خدمت به وطنم به دنیا آمده‌ام

متولد ۱۳۷۵ در افغانستان است اما از یک سالگی در ایران و از دو سالگی در کرمان زندگی کرده. بسم‌الله خرمی را به‌عنوان یک دانشجوی موفق افغان به من معرفی کردند که سابقۀ کار خبری و مطبوعاتی هم داشته است؛ تصور می‌کردم قرار است در یک دفتر روزنامه یا محیط فرهنگی با او گفت‌وگو کنم. اما قرار مصاحبۀ ما در دفتر یک ساختمان نیمه‌کاره و با حضور آقای مهدی‌زاده، مهندس آن پروژه که بسیار خوش‌برخورد بود، انجام شد. بسم‌الله، علوم سیاسی خوانده و رتبۀ ۵۷ کارشناسی ارشد را کسب کرده، الآن هم منتظر اعلام نتایج نهایی ارشد و رفتن به ...

[نقد]
اقتصاد روزنامه‌نگاری در کشور ما ضعیف است

جلسۀ نقد ماهنامۀ سرمشق پس از انتشار بیست‌وسه شماره روز پنجشنبه یازدهم مردادماه در محفلی صمیمی و با حضور جمعی از اصحاب قلم و رسانه، اساتید دانشگاه، هنرمندان، نویسندگان، مخاطبان صاحب‌نظر و اعضای هیئت تحریریۀ سرمشق در محل دفتر نشریه برگزار شد.

در ابتدای این جلسه بتول ایزدپناه، مدیرمسئول و سردبیر سرمشق ضمن خوشامد و تشکر از حضور حاضران، به مشکلاتی که این روزها همۀ نشریات در زمینۀ کاغذ و چاپ با آن روبه‌رو شده‌اند، اشاره کرد و گفت: ما با وجود مشکلات فراوان در تهیۀ کاغذ، باز هم مانده‌ایم و نمی‌خواهیم عرصه را خالی کنیم.

او با اشاره به توزیع فعلی ...